Oferujemy zajęcia edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych

  1. Po śniegu, po lodzie - bo to teraz w modzie
    W zajęciach, które prowadzone są jedynie zimą, mistrz i trener łyżwiarstwa szybkiego uczy jazdy i doskonali technikę chętnych do zabawy na lodzie. Dla adeptów narciarstwa biegowego przygotowano odpowiedni sprzęt do nauki tej formy rekreacji zimowej na terenie Puszczy Rominckiej.
  2. Zioła naszych pól
    W zajęciach, które kierowane są do dzieci i młodzieży szkolnej, chętni mają okazję poznać najpospolitsze zioła, w tym te przydatne w gospodarstwie i kuchni domowej. W trakcie zajęć uczestnicy uczą się rozpoznawania popularnych roślin i tworzyć karty do zielnika. Integralną częścią zajęć są ćwiczenia w komponowaniu herbat ziołowych. Na zakończenie zajęć wszyscy degustują herbatę parzoną w XIX-wiecznym samowarze.
  3. Puszcza nasz przyjaciel
    Zajęcia mają na celu naukę postaw wobec przyrody i jej zasobów. Podczas ćwiczeń uczestnicy uczą się rozpoznawać drzewa tworzące las i zaznajamiają się z rolą lasu w gospodarce człowieka. Poznają też rośliny kolejnych pięter i ich rolę w życiu lasu. W czasie wędrówki wzdłuż ścieżek edukacyjnych (Rechot, Czworolist) poznają tropy i ślady zwierząt leśnych. Na koniec rozwiązują zagadki rysunkowe i uczestniczą w quizie tematycznym.
  4. Ciasto na wałku
    W trakcie zajęć uczestnicy poznają historię i ciekawostki związane z tym dziwnym przysmakiem, a także biorą udział w przygotowaniu ciasta i wałka. Następnie wypiekają sękacz, kręcąc wałkiem i polewając ciasto. Zajęcia kończą się wspólną degustacją sękacza.
  5. Aktywny czwartek (I miejsce w konkursie na najlepszy produkt i usługę Warmii i Mazur w 2010 r.)
    Oferta tych zajęć skierowana jest głównie do młodzieży i dorosłych, szczególnie nauczycieli przedmiotów przyrodniczych i historii, pragnących czynnie zaznajomić się z wieloma aspektami przyrody, geografii i historii terenów, na których rozpościera swe lasy Puszcza Romincka. Uczestnicy zajęć wędrują ścieżkami Puszczy, odwiedzają specyficzne miejsca pamięci i poznają przyrodę obszaru. Przy mniejszej grupie jest możliwość pokonania większej przestrzeni samochodem marki GAZ. Trasa i jej elementy mogą być tematem ustaleń indywidualnych, wedle sił i oczekiwań.
  6. Z historią za pan brat
    Zajęcia rozpoczynają się w Izbie Regionalnej, która stanowi atrakcję Trzech Świerków. W niej uczestnicy spotkania poznają m.in. elementy dawnego gospodarstwa wiejskiego. Każdy z uczestników bierze następnie udział w przygotowanych ćwiczeniach: bicie masła w bojkach lub pranie koszuli na tarze. Każde zajęcia w razie potrzeby mogą być wzbogacone o prelekcję historyczną i przegląd dawnych widokówek z tego terenu.
    Uwaga
  • Na zakończenie każdego spotkania istnieje możliwość urządzenia sesji zdjęciowej, w której uczestnicy zajęć mogą wystąpić w strojach z różnych stron świata. Kolekcja gospodarstwa liczy kilkadziesiąt ubiorów z Afryki, Europy i Azji.

  • W realizacji zajęć edukacyjnych z Gospodarzami współpracują dyplomowani pedagodzy, specjaliści w dziedzinie turystyki, ekologii, przyrody, fotografii, topografii i krajoznawstwa.

  • Gospodarze znakomicie opanowali tajniki kuchni, gospodyni - wielokrotnie zwyciężała w konkursach kulinarnych. Prowadzi także szkolenia i warsztaty w dziedzinie kulinaria i neurodydaktyka. Stąd też w Trzech Świerkach wyjątkowo ceni się produkty ekologiczne i przestrzega idei zdrowego żywienia. Każde zajęcia z dziećmi są dodatkowo wspomagane wiedzą o szkodliwości jedzenia chipsów i spożywania napojów energetycznych. Dlatego każde dziecko otrzymuje informacje o "rominckich chipsach" i leśnej herbacie a także degustuje te zdrowe smakołyki (chipsy rominckie to susz jabłkowy a herbata jest parzona z owoców leśnych).

  • Hitem kulinarnym gospodarstwa są krokiety rominckie. Zawsze można je zamówić dla grupy, jako danie obiadowe. Krokiety te, to rodzaj naleśników nadziewanych musem jabłkowym z cynamonem. Gospodyni podaje je z bitą śmietaną, polane jagodowym sosem.




KONTAKT

Sława Tarasiewicz, Tadeusz Matuszek e-mail: trzyswierki@poczta.onet.pl
  • tel.: +48 87 562 55 02
  • tel.: +48 606 641938


Created by LUSIS GRAUDENES '2009